Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed
Aktualności Automatyka Komponenty i części

Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Kawa odgrywa ważną rolę w życiu wielu ludzi i jest jednym z najbardziej popularnych napojów, spożywanych codziennie przez miliony ludzi na świecie. Nie tylko podnosi poziom energii i koncentracji, ale także poprawia nastrój. Kluczowym procesem podczas produkcji kawy jest jej palenie. Palenie kawy przyczynia się do wydobywania pełnego potencjału smakowego i aromatycznego ziaren kawowych. Dzięki paleniu, kawa nabiera charakterystycznych cech i staje się napojem, który cieszy nasze zmysły.

Reklama
Kongres #Industry360

Jednym z głównych producentów pieców (Rys. 1) oraz linii do palenia kawy na świecie jest firma Coffed z Piły. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu oraz stosowaniu wysokiej jakości komponentów w procesie produkcji, projektowane przez nią maszyny są technicznie dopracowane, co wpływa na ich niezawodność, funkcjonalność, a także na unikatowy design.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 1. Piec do palenia kawy SR60 firmy Coffed

Standardowa linia do palenia kawy (Rys. 2) składa się m.in. z zasypu dolnego, gdzie zasypywane są zielone ziarna kawy. Z tego miejsca przy pomocy dmuchawy oraz ciągu rur, kawa jest transportowana do zasypu górnego. Po rozgrzaniu pieca z zasypu górnego, trafia do bębna, w którym następuje proces palenia (prażenia) kawy. W trakcie tego procesu powstają spaliny, które przy pomocy urządzenia zwanego cyklonem zostają oczyszczone z łusek kawy.

Łuski trafiają do specjalnych wiader pod cyklonem. Cały proces prażenia kawy jest automatycznie regulowany przy pomocy sterownika PLC z panelem HMI, dzięki czemu można dostosować parametry do uzyskania odpowiednich właściwości lub aromatu kawy. Następnie ziarna trafiają na schładzacz. Specjalne łopatki mieszają kawę dla równomiernego schłodzenia, po czym trafia ona do odkamieniacza, który odpowiada za usuwanie niechcianych zanieczyszczeń takich jak: drobne kamienie lub opiłki metali.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 2. Linia do palenia kawy

Konstruktorzy firmy Coffed zdecydowali się na wykorzystanie w swoich projektach standardowych elementów z oferty Elesa+Ganter.

ZASYP DOLNY

Zasyp dolny linii do palenia kawy został wyposażony w stopy wahliwe LV.F (Rys. 3) z podkładką antypoślizgową oraz możliwością kotwienia do podłoża. Do otwieranej pokrywy zasypu wykorzystano zawiasy CFA oraz uchwyt M.643 (Rys. 4).

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 3 Stopy wahliwe w zasypie dolnym

Stopa LV.F składa się z podstawy wykonanej z wzmocnionego włóknami szklanymi technopolimeru na bazie poliamidu (PA), podkładki antypoślizgowej z gumy NBR oraz gwintowanego trzpienia z przegubem kulowym ze stali ocynkowanej z chwytem pod klucz płaski. Podstawa stopy charakteryzuje się niewielkim radełkowaniem, dzięki czemu nawet bez użycia podkładki antypoślizgowej zapewnia doskonałą przyczepność oraz stabilność. Dodatkową zaletą stopy jest możliwość jej kotwienia w podłożu. Cienką warstwę materiału zakrywającą otwory kotwiące można w łatwy sposób usunąć metalowym narzędziem. Warstwa ta jest również przydatna w sytuacji, gdy nie ma potrzeby  przytwierdzania stopy do podłoża, a jednocześnie chcemy ochronić otwory przed zabrudzeniami.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 4 Zawiasy CFA i uchwyt M.643 w pokrywie zasypu dolnego

Zawias CFA wykonany jest z technopolimeru na bazie poliamidu (PA). Cechuje się dobrymi właściwościami udarnościowymi. Zakres kąta obrotu od -35° do 180°.

Z kolei uchwyt M.643 jest produkowany z technopolimeru na bazie poliamidu (PA). Jego montaż odbywa się przy pomocy mosiężnych wtopek z gwintowanymi otworami. Wykorzystany przez firmę Coffed w różnych aplikacjach cechuje się wysoką sztywnością oraz gwarantuje pewny i wygodny chwyt.

CYKLONY

W cyklonach zainstalowano stopy wahliwe LV.F, zapięcia kątowe GN 851.1 oraz pokrętła VCT.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 5. Zapięcia kątowe GN 851.1 wykorzystane w cyklonach

W przypadku zapięcia kątowego serii GN 851.1 ruch wahadłowy dźwigni powoduje dociągnięcie zaczepu do jego korpusu. Mechanizm kolanowy przytrzymuje zapięcie po zamknięciu. W tej pozycji pętla zaciskowa ułożona jest prostopadle do ramienia zaciskowego. Długość pętli jest regulowana poprzez skręcanie/odkręcanie nakrętek znajdujących się w zestawie. Oprócz katalogowych rozmiarów, dostępne są również pętle zaciskowe GN 951.1 o różnej długości , które kompletuje się do zapięć bez pętli.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 6 Regulacja przy pomocy pokrętła VCT

Pokrętła serii VCT  są wykonane z wysoce udarowego technopolimeru na bazie polipropoylenu (PP). Zostały wykorzystane w cyklonie i służą do blokady dźwigni klapki zsypu. Ciekawą zaletą tych pokręteł jest wybór koloru zaślepki (siedem kolorów), dzięki czemu można dostosować go pod barwy firmowe klienta czy wykorzystać w praktyczny sposób np. do identyfikacji wykonywanej czynności.

W niektórych wersjach pieców obsługiwanych ręcznie są również stosowane koła ręczne serii DIN 950rękojeści I.622 oraz gałki kuliste DIN 319.

Koła DIN 950 (Rys. 7) są odpowiedzialne za regulację przepływu powietrza z bębna pieca.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 7 Regulacja przepływu powietrza przy pomocy kół ręcznych DIN 950

Konstruktorzy firmy Coffed zastosowali koło ręczne wykonane z aluminium w wersji bez rękojeści oraz rowka wpustowego. Wieniec koła został poddany obróbce toczenia oraz polerowania. Pozostałe powierzchnie są piaskowane na mat.

Gałki kuliste DIN 319 (Rys. 8) służą jako pochwyt w zasuwie pomiędzy zasypem górnym a bębnem pieca (Rys. 9). Po wsunięciu zasuwy, następuje wsypanie ziarna kawy z zasypu do bębna.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 8 Gałka kulista DIN 319 zamocowana na zasuwie

Rękojeści I.622 zamontowane na odważniku (Rys. 9) służą do podnoszenia klapy bębna, przez którą następuje zsyp uprażonej kawy na schładzacz. Wykorzystany odważnik powoduje samoczynne domykanie się klapy.

NOWOCZESNY PRZEMYSŁ | Elementy Elesa+Ganter w maszynach do palenia kawy. Case study firmy Coffed

Rys. 9 Rękojeść I.622 wraz z odważnikiem

Rękojeść I.622 została wykonana z technopolimeru na bazie poliadmidu (PA) i wykończona na połysk. Należy do serii Elecolors, dzięki czemu jest dostępna w różnych wersjach kolorystycznych. Zastosowanie kolorowych elementów wpływa na design i estetykę maszyn oraz umożliwia kompatybilność z innymi komponentami z tej serii. Inną korzyścią z zastosowania koloru może być wykorzystanie jego funkcjonalności np. do rozróżnienia wykonywanych czynności podczas procesu.

Różnorodność standardowych elementów firmy Elesa+Ganter pozwoliło firmie Coffed na wykorzystanie ich funkcjonalności w różnych segmentach linii do palenia kawy. Dzięki profesjonalnej obsłudze doradców technicznych Elesa+Ganter, klienci mają pewność, że dobrane przez nich produkty czy rozwiązania będą spełniały założone wymagania konstrukcyjne. Dzięki temu urządzenia będą w pełni funkcjonalne oraz estetycznie wykonane.

Linki do stron katalogowych opisywanych produktów znajdują się poniżej:


źródło: Elesa+Ganter Polska

Reklama
ITM_24_1920x250
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. View more
Cookies settings
Akceptuję
Polityka prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings