Standardy Lean Management w Herbapolu
Aktualności Produkcja

Standardy Lean Management w Herbapolu

Nowa linia do produkcji dżemów jest oparta o nowoczesną technologię, zawierającą standardy Lean Management, mające na celu skrócenie czasu przezbrojeń pomiędzy formatami słoików oraz wizualizację części formatowych wraz z ustawieniami procesu dla operatorów. Projektując maszyny skupiono uwagę na optymalizacji zużycia nośników energii. Inwestycja obejmuje także budynek magazynowo-produkcyjny.

Reklama
Kongres #Industry360

Prezes Herbapolu-Lublin podkreśla, jak duże ma to znaczenie dla realizacji strategii firmy. – Inwestycje to niezbędna baza dalszego, stabilnego rozwoju – mówi Evangelos Evangelou. – Dzięki nim możemy umacniać naszą przewagę konkurencyjną, poprzez zwiększanie potencjału poszczególnych zakładów oraz usprawnianie procesów produkcyjno-logistycznych. Co ważne, zgodnie z naszą strategią CSR, każda z realizowanych przez nas inwestycji, spełnia też określone wymogi środowiskowe.

Innowacje i korzyści

Nowy park maszynowy w lubawskim oddziale Herbapolu-Lublin jest w pełni zautomatyzowany. Zastosowane innowacje technologiczne obejmują cały proces produkcji – począwszy od rozładunku słoików, które są podawane automatycznie na linię, poprzez proces przygotowania dżemów, w którym wszystkie składniki również są dodawane automatycznie, a receptury są zapisane w komputerze.

Niezwykle ważnym elementem inwestycji jest pasteryzator, który kontroluje proces na każdym etapie: od pasteryzacji, poprzez wstępne chłodzenie, po wychłodzenie produktu. W tym urządzeniu jest siedem niezależnych sekcji, regulowanych i dostosowanych do procesu przez technologów zakładu. Pasteryzator pozwala ponadto na odzysk ciepła, a co za tym idzie mniejsze zużycie węgla i ograniczenie emisji CO2.

Dyrektor Operacyjny w Herbapolu-Lublin podkreśla korzyści płynące z nowej inwestycji. – Dbając o nieustanny rozwój naszych zakładów, korzystamy z najnowocześniejszych, innowacyjnych technologii – mówi Paweł Ogorzałek. – Rozwiązania zaimplementowane w oddziale w Lubawie przede wszystkim zwiększają aż trzykrotnie nasze moce produkcyjne. Produkty dżemowe Herbapolu już wcześniej cieszyły się renomą wśród konsumentów, doceniających ich znakomite walory smakowe. Teraz możemy zaoferować dżemy, konfitury i powidła o jeszcze wyższej, w pełni powtarzalnej jakości, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. To z pewnością dodatkowo umocni pozycję Herbapolu-Lublin w tej ważnej kategorii rynkowej.


źródło: Newseria

Reklama
ITM_24_1920x250
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. View more
Cookies settings
Akceptuję
Polityka prywatności
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Save settings